Frokost ordning

Frokostordning.

I Børnehuset Melby er det valgt at vi har frokostordning. Forældre bestyrelsen har valg at frokost ordningen inkluderer alle måltider.

Det betyder at børnene får alle måltider i løbet af dagen her i børne huset. For de 0 til 2 årige er det en del af vuggestuetaksten og for de 3 til 6 årige opkræves betaling for måltiderne sammen med betaling for pladsen.

Måltiderne er morgenmad til kl. 7.30 mellem måltider formiddag og eftermiddag samt frokostmåltidet.
 

Uddrag fra Virksomhedsplan om måltider:
Mad og måltider
Børnene skal støttes i at få nogle gode og sunde kostvaner. Børnene har brug for sund mad, for at vokse og udvikle sig og i det hele taget trives, både fysisk og psykisk.

Sund og varieret mad, kombineret med kropslige udfordringer og bevægelse lege, giver børnene mere overskud, til at tage aktivt del i hverdagens begivenheder. Det giver dem energi og lyst til at lege, de kan bedre koncentrere sig, og de bliver gladere børn.

Børnehave og vuggestue er en ideel ramme, når det handler om at lære børnene nye mønstre, både i forbindelse med at smage ny mad eller afprøve nye lege og bevægelser.

Det er altid de voksne der skal være rollemodeller. Det er de voksnes ansvar at tilbyde børnene sund, nærende og varieret mad

Børnene har behov og lyst til at undersøge maden og opleve den med alle sanserne.

Alle måltider vi tilbyder børnene i løbet af dagen, men særlig fællesfrokosten, vil og skal danne ramme for et læringsrum, der både vil være stimulerende for den enkelte og for fællesskabet. Børnene bliver bevidste om deres sanser, de får udfordret deres syns-, lugte, - og smagssans. Ligeledes bliver de styrket i deres personlige, sociale og motoriske udvikling. Måltidet er en fælles aktivitet, hvor alle spiser det samme, de skal række hinanden fade og skåle, vente på tur og tage hensyn til hinanden. De får også udfordret og styrket det de kan og vil selv, de skal f.eks. selv øse op på tallerkenen og selv smøre maden og spise med bestik. Disse er selvfølgelig altid afstemt efter det enkelte barns alder og udvikling.

Køkkenet er husets hjerte, hvor de fleste børn i et eller andet omfang færdes, de viser stor interesse for hvad der lugter af og om man kan få en lille smagsprøve.

I Børnehuset Melby bliver vi inspireret af de kost principper som fødevarestyrelsen har udarbejdet for de 0-6 årige børn. Dette kan findes på

WWW.altomkost.dk

Forældre bestyrelsen har drøftet principper for den kost der skal tilbydes,

*Sund mad! Dvs. grønt, groft, varieret, fedt- og sukkerfattigt.

*Økologiske basisvarer, som: mælk, smør, æg ,sukker, mel ,havregryn….

* Brød og boller, grove, mindske brugen af hvedemel

*pasta og ris i grov udgave

*Grønt og frugt: økologisk eller dansk; følge årstiderne

*Kød: friland hvor det er muligt

*Kage, kiks etc. KUN på særlige mærkedage.

 

 

I hverdagen vil vi bestræbe os på at give børnene et så bredt kendskab til sund og varieret kost. Vi vil bl.a. tale med børnene om, hvad det er vi spiser og i et vist omfang også hvor maden kommer fra.

Vi opfordrer børnene til at smage på det forskellige mad der bliver serveret, så de får mere og mere kendskab til de forskellige madvarer og smagsoplevelser.

Børnene bliver tilbudt rugbrødsmad med smør eller leverpostej, hvis de ikke kan li` den mad der bliver serveret.

Når der er planlagt en tur ud af huset, så er det muligt at få maden lidt senere, eller der kan bestilles turmadpakker i køkkenet.

Senest opdateret 19. november 2014